C Programlama Dilini Giriş
Bu bölüme başlamadan önce Programlama Dili nedir ve Neden C Dili yazımı okuyabilirsiniz
Genel olarak günümüzde C tabanlı programlama dilleri tercih edilmektedir.
C programlama dili 1972 yılında AT&T Bell laboratuvarında, Dennis Ritchie ve Ken Thompson tarafından UNIX işletim sistemiyle birlikte kullanılmak üzere tasarlanmış genel amaçlı bir programlama dilidir.
Bilgisayar belleğinin nasıl çalıştığını anlamak C programlama dilinin önemli bir yönüdür.
C dili, hemen her alanda kullanılmaktadır. Günümüzde Nesne yönelimli programlama dilleri (C++,JAVA) ve script dilleri (JavaScript,PHP,ASP) gibi programlama dilleri C dilinden esinlenmiştir.
Şimdi C dilinde ilk kodumuzu yazmaya başlayalım..
C Programlama Dili “Merhaba Dünya”
C dilini tasarlayan Dennis Ritchie’nin C dilini ilk olarak bu kod ile dünyaya tanıtmasından dolayı, kodlamaya “Hello World” ile başlamak gelenek olmuştur.
#include <stdio.h>
main()
{
printf(" Merhaba Dunya");
}
Şimdi en basit haliyle oluşturulmuş ilk programımızı inceleyelim.
#include <stdio.h> : C standart kütüphanesinde tanımlanan tüm fonksiyon, veri türleri her biri bir başlık dosyası içinde tanımlanmıştır. Bu başlık dosyalarını, #include ifadesini kullanarak programımıza dahil ediyoruz.
main() : main() özel bir fonksiyondur. Ana programın bu dosyada saklandığını belirtir. Programın yürütülmesi bu fonksiyondan başlar. Bu yüzden her C programında bir tane main() fonksiyonu olmalıdır.
printf(): printf() standart kütüphanede bulunan ekrana yazı yazdırma fonksiyonudur. stdio.h dosyası bu fonksiyonu kullanmak için program başına ilave edilmiştir.
Kodun ekran çıktısı aşağıdaki şekildedir:
