Döngüler, bir işlemin belli bir koşul altında tekrar edilmesi için kullanılır.
C programlama dilinde
- For Döngüsü
- While Döngüsü
- Do-while Döngüsü
olmak üzere 3 farklı döngü çeşidi vardır. Biz bu dersimiz de for döngülerini inceleyeceğiz. Diğer döngü çeşitler için C Dili While ve Do-While Döngüleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
FOR DÖNGÜSÜ
For döngüsü, en çok kullanılan döngülerden birisidir. Bir koşula bağlı olarak, belirli bir sayıda ve bir koşul sağlandığı sürece tekrarlayan döngüdür.
For döngüsünün genel yapısı aşağıdaki şekildedir :
for(sayaç, koşul, sayaç artışı)
{
komut1
komut2
...
}
Sayaç: Döngünün kaç defa çalıştığını gösterir. Sayaç daha önceden de tanımlanabilir.
int i = 0;
for(; i < 10; i++)
{
komut1
komut2
...
}
Yukarıda ‘i’ değişkenini yani sayacı tanımladığımız için for döngüsünün içindeki sayaç kısmını boş bırakıyoruz.
Koşul: Adından da anlaşıldığı üzere döngünün koşulunu kontrol eder ve koşul sağlandığı sürece döngü çalışmaya devam eder.
Sayaç Artışı: Bu bölümde ise sayacın artışını veya azalışını belirleriz. Arttırma ve azaltma işlemlerin detayı için C Dili Operatörler sayfasında arttırma operatörlerini ziyaret edebilirsiniz.
Hemen basit bir örnekte for döngüsünü kullanalım.
#include <stdio.h>
main()
{
for(int i = 0; i < 10; i++)
{
printf("Kod Bloklari\n");
}
}
Programda bir yazıyı 10 defa yazdırmak istiyorsak, bunun için 10 tane printf() fonksiyonunu kullanmamıza gerek yok. Yukarıdaki kodda gördüğünüz gibi basit bir for döngüsü ile istediğimiz sayıda döngüyü çalıştırabiliyoruz.
Yukarıdaki kod kısmında önce sayacımızı tanımladık ve 0 dan başlattık. Daha sonra koşul sağlandığı için devam etti , değeri 1 arttırıldı ve döngünün içerisindeki komutu çalıştırdı. Sonrasında şart sağlanmayana kadar ( i = 10 ) oluncaya kadar döngü devam etti. Böylece döngü 10 defa dönmüş oldu.

For döngüsünün en basit hali bu şekildedir.
Şimdi for döngüsünü kullanarak faktöriyel hesaplayalım.
Faktöriyel: 1 den kendisine kadar olan sayıların çarpımıdır.
#include <stdio.h>
main()
{
int faktoriyel = 1;
int sayi;
printf("Bir sayi giriniz: ");
scanf("%d",&sayi);
for(int i = 1; i <= sayi; i++)
{
faktoriyel *= i; // faktoriyel = faktoriyel * i;
printf("%d ! = %d\n", i , faktoriyel);
}
//printf("%d ! = %d ", sayi, faktoriyel);
}
Örneğin 5! = 5.4.3.2.1 dir. Bizde programımızda faktöriyel hesaplayabilmemiz için döngü değişkenini 1 den başlatıp girdiğimiz sayıya kadar döndüreceğiz. Döngü her döndüğünde de elde ettiğimiz sayıyı çarpacağız.
Sadece girdiğimiz sayının faktöriyelini vermesini istiyorsanız 14.satırı silip 17.satırdaki açıklama bölümünü kaldırabilirsiniz.

For döngüsünü kullanarak çok fazla örnek yapabiliriz. Konuyu örnekler yaparak daha iyi kavramak için C Programlama Dili Örnekleri sayfasında 13 ‘ den 50. soruya kadar olan örnekleri çözebilirsiniz.
3 Yorum
I think this website has got some very superb info for everyone. “Philosophy triumphs easily over past evils and future evils but present evils triumph over it.” by La Rochefoucauld.
I really liked your article.Thanks Again. Really Great.
Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a link exchange arrangement between us!